Špaček obecný

Špaček obecný

Špaček obecný je zpěvný pták.

latinský název: Sturnus vulgaris

slovenský název: Škorec obyčajný

anglický název: common starling

německý název: Star

ruský název: Обыкнове́нный скворе́ц

 

•     Špaček obecný vydává rozsáhlou škálu zvuků

•     V době páření mívá černé peří s nazelenalým až namodralým odleskem

•     Na zimu odlétají do jižní Evropy nebo severní Afriky

•     Mláďata krmí oba rodiče

•     Samice snese až 9 vajec světle modré barvy

 

V době páření mívá černé peří se zeleným nebo modrým lesklým odleskem, po zbytek roku je jeho peří zbarveno hnědě s četnými bílými skvrnkami. Zobák má, v letních měsících, žlutou barvu. Na zimu tmavne. Nohy jdou zbarvené do hnědočerveného odstínu. Dorůstá velikost až 22 centimetrů. Rozpětí křídel je nejvíce 42 centimetrů. Samec a samice se od sebe morfologicky téměř neliší. Pohlavní dospělosti se dosahují po 1 roce. Dospělec se dožívá až 22 let. Velikost snůšky bývá až 9 vajec světle modrého odstínu. Mláďata vylétávají zhruba po 26 dnech.

 

Způsob života: Špaček je většinou monogamní, ale v místech výskytu většího počtu hnízd může samec vyvést potomstvo i s dvěma samicemi. Na vejcích sedí střídavě oba rodiče. Zřídka kdy se u špačka objevuje mezi druhový parazitismus. Samice povětšinou dokáže rozpoznat cizí vejce a z hnízda je vyloučí. Mláďata se líhnou po 13 dnech. Potomstvo krmí rodiče podobu 24 dnů, kdy mláďata opouštějí hnízdo. Po době hnízdění utvářejí hejna, která hromadně usedají v rákosinách nebo korunách stromů. Na konci léta migrují do teplejších oblastí jižní Evropy nebo severní Afriky.

 

Potrava: Na jaře a začátku léta se špaček soustředí na lovení hmyzu. Nejčastěji mouchy, komáry, bzučivky, širokou škálu brouků či různé druhy motýlů. Od poloviny léta se živí spíše rostlinnou stravou. Nejraději má sladké plody třešní, černého rybízu, vinné révy nebo angreštu, ale nepohrdne ani olivami.

 

Zdravotní rizika: Může být mezihostitelem některých parazitů, které by se po pozření kontaminovaného ovoce mohli dostat do těla člověka. Povětšinou však lidem škodí likvidací úrody ovoce

 

Prevence: Špaček je pták citlivý na hluk. Proto se jako preventivní opatření používají doma vyrobené plechové či plechovkové plašiče. Může se ovšem stát, že si na hluk způsobený plašičem přivykne. Majitelé zahrad také používají „pozlátkové“ plašiče, které vyrábějí ze starých přenosových zařízeních, jako jsou CD a DVD, nebo pomocí hliníkové fólie. Malé stromky a keře lze ochránit ochranným pletivem.

 

Likvidace: V některých oblastech je při přemnožení dovolen odstřel špačků. Špaček se také likviduje pomocí chemické nástrahy v podobě granulí, ale často se stává, že se připravenou nástrahou otráví i jiné druhy ptactva.

Volejte zdarma, nebo pište

800 130 303

Copyright © 2013 AHELP Group, s.r.o.

Developed by New Web Art, 2013

OK K provozování webu deraplus.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním našeho webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.