Podmínky v českých restauracích? Plíseň, myši a další nechutnosti.

19 / 2 / 16
Podmínky v českých restauracích? Plíseň, myši a další nechutnosti. Státní zemědělská a potravinářská inspekce na včerejší tiskové konferenci informovala, že v roce 2015 uzavřela 144 provozoven. Důvodem jsou hlodavci a hmyz v kuchyních.


O tom, jak to vypadá v některých českých restauracích, respektive v jejich kuchyních, jste si mohli udělat obrázek sami, pokud jste shlédli některý z dílů Ano, šéfe! Bohužel realita je snad ještě horší, než si myslíte.

Nejdříve doporučujeme podívat se na seznam 144 provozoven společného stravování, které byly v roce 2015 uzavřeny. Tento seznam vydala na svých stránkách Státní zemědělská a potravinářská inspekce (odkaz na uzavřené provozovny). Pokud jste tedy navštěvovali tyto zařízení, můžete mluvit o velkém štěstí, pokud se u vás neobjevily žádné zdravotní komplikace. Ptáte se proč?

Důvod je takový, že na včerejší tiskové konferenci SZPI vyšlo najevo, že plná třetina kontrolovaných restaurací, jídelen, rychlých občerstvení a dalších provozoven společného stravování, byla v roce 2015 uzavřena kvůli závažným hygienickým nedostatkům.

Plíseň, mrtví hlodavci a hmyz ve skladovacích prostorách. Nic o čem by chtěl návštěvník restaurace slyšet, pokud měl v plánu si na svém jídle pochutnat. Bohužel včerejší tiskovka ukázala, jak na tom česká gastronomie je.

Od 1. ledna 2015 má SZPI díky novele zákona o potravinách možnost tyto kontroly provádět. Inspekce tedy nelenila a za celý uplynulý rok provedla přes 15 tisíc kontrol a u 4832 z nich – tedy při každé třetí – inspektoři zjistili porušení právních předpisů v podobě nevyhovujících prostorů, špíny, prošlých potravin, přítomnost škůdců a plísní. Docela chuťovka, nemyslíte?

Spoustě majitelům a provozovatelům chybí jakékoliv právní povědomí o základních pravidlech hygieny a bezpečném provozu, což může mít pro jejich klienty (rozuměj nás všechny) fatální následky. Zanedbané úklidy, plesnivé sklady plné odpadků, vyskytující se hmyz, hlodavci či chybějící přívody teplé vody je toho smutným důkazem.

V těchto kontrolách bude SZPI intenzivně pokračovat i v roce 2016. Provozovatelé se tedy mají na co těšit, pokud nemají v oblasti hygieny čisté svědomí. Bude zajímavé sledovat, jak se tento trend bude dále vyvíjet a zda bude překonán rekord v uložených pokutách, který padl právě v minulém roce. V rámci správních řízení činily pokuty téměř 150 milionů korun.

Přitom není nic jednoduššího, než si na tuto špinavou práci pozvat odborníky, kteří to za ně udělají. Dle zákonů č. 223/2013 Sb. a 350/2011 Sb. má každý sklad, provozovna, restaurace či bytové družstvo, povinnost bojovat proti škůdcům. Přenechte tuto starost profesionálům z DeraPlus.​

Zlikvidujeme + kolik to stojí:

Volejte zdarma, nebo pište

800 130 303

Copyright © 2013 AHELP Group, s.r.o.

Developed by New Web Art, 2013

OK K provozování webu deraplus.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním našeho webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.