latinský název: Tribolium destructor
slovenský název: Potemník ničivý
anglický název: Destructive dark flour beetle
německý název: Großer Reismehlkäfer
ruský název: Малый чёрный хрущак
• Vyskytuje se hlavě ve skladech obilí, mlýnech nebo pekárnách
• Je asi 5,5 milimetrů dlouhý
• Mohou být mezihostitelem tasemnic
• Larvy znehodnocují potraviny
• Samice může naklást až 300 vajíček
Potemník ničivý, stejně jako jeho příbuzný potemník moučný, dává přednost temnějším místům. Dožívá se zhruba 1 roku. Samice naklade okolo 300 vajíček.
Způsob života: Potemník ničivý se vyskytuje nejčastěji ve velkých pekárnách, mlýnech nebo skladech obilí. V domácnosti jej můžete nalézt ve spížích nebo místech, kde se skladuje pečivo, müsli či celozrnné cereálie. Má raději temnější místa.
Potrava: Nejčastěji se živí drobky po pečivu, ale nepohrdne ani moukou, obilím, celozrnnými těstovinami či cereáliemi.
Zdravotní rizika: Potemník ničivý může být mezihostitelem tasemnic, takže jeho přítomnost v potravinách může být pro člověka nebezpečná. Kromě toho jsou potraviny poškozené potemníkem více citlivé na napadení plísněmi a tak může docházet k alergickým reakcím.
Prevence: Prevence je obdobná jako u potemníka moučného. Potraviny se snažte skladovat při teplotách pod 20°C v uzavíratelných pevných nádobách. Doporučují se nádoby ze skla či porcelánu. Skladové prostory udržujte čisté, bez volných drobečků a občas skladové prostory vyčistěte horkou vodou či parním čističem.
Likvidace: I likvidace je obdobná jako u potemníka moučného. Většinou postačí najít zdroj zamoření a celý skladový prostor důkladně omýt vodou nad 52°C nebo parním čističem. V případě velkých skladů či pekáren můžeme využít fumigace, aerosolu nebo postřiku pyrethroidu či organofosfátu.