Červotoč spížní (chlebový)

Červotoč spížní (chlebový)

Červotoč spížní je létavý brouk rezavohnědé barvy, který má válcovité tělo pokryté jemnými chloupky.

latinský název: Stegobium paniceum

slovenský název: Črvotoč chlebový

anglický název: Drugstore beetle

německý název: Brotkäfer

ruský název: Хлебный точильщик

 

•     Červotoč spížní se dokáže provrtat i přes hliníkovou fólii

•     Vývoj se zastavuje při teplotách pod 13°C

•     Dokáže létat

•     Dospělec nepřijímá potravu

•     Samice naklade až 100 vajíček

 

Dorůstá velikosti od 2 do 4 milimetrů. Larva se vyvíjí 65 dni. Dospělec se dožívá 30 dnů. Samice naklade až 100 vajíček.

 

Způsob života: Larva se čtyřikrát svléká a její vývoj trvá 65 dní. Na konci srpna se zakuklí v živinovém substrátu. Na jaře se z kukly líhne dospělý brouk, který se prokousává substrátem ven. Samice vyhlodává do napadené potraviny chodbičky, ve kterých pak klade vajíčka. Brouk i larva jsou schopni snášet velice nízkou vlhkost vzduchu. Obecně se udává, že jim nevadí vlhkost vzduchu pod 8%. Vývoj larev se zastavuje pod teplotu 13°C.

 

Potrava: Živí se produkty obsahující škrob. Nepohrdnou starým pečivem, těstovinami, obilovinami, müsli, cereáliemi, rýží, nudlemi, polévkovými krutony nebo sušenkami. Konzumují také psí suchary, kůži, papír, vazby starých knih nebo sušené rostliny.

 

Zdravotní rizika: Potraviny napadené červotočem spížním jsou náchylnější k plísním a mohou vyvolávat alergické reakce.

 

Prevence: Vzhledem k červotočově schopnosti se prokousat obalovými materiály prevence velice obtížná. V domácím prostředí pomůže uchovávat potraviny v uzavíratelných nádobách ze skla nebo porcelánu. Je potřeba udržovat čistotu ve skladových prostorách a občas je vyčistit horkou vodou nebo parním čističem. Potraviny ve velkých skladech by se měli uchovávat v těsně uzavíratelných kontejnerech. V rozsáhlých skladových prostorech je dobré nechat občas působit teploty pod -20°C po dobu 7 dnů, nebo sklad ošetřit teplotou nad 60°C podobu 1 hodiny.

 

Likvidace: Důležité je najít veškeré napadené potraviny a zničit je. Skladovaný prostor po té ošetříme teplotou pod -20°C podobu 7 dnů, nebo teplotou 60°C podobu jedné hodiny. Pokud došlo k nadměrnému zamoření, můžete prázdné prostory chemicky ošetřit reziduálním přípravkem nebo využijeme služeb deratizační společnosti.

Volejte zdarma, nebo pište

800 130 303

Copyright © 2013 AHELP Group, s.r.o.

Developed by New Web Art, 2013

OK K provozování webu deraplus.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním našeho webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.