Lesák skladištní

Lesák skladištní

Lesák skladištní je štíhlý plochý brouk, který má šest zoubků po každé straně štítu.

latinská název: Oryzaephilus surinamensis

slovenský název: Plocháč skladový

anglický název: Saw-toothed Grain Beetle

německý název: Getreideplattkäfer

ruský název: мукоед суринамский

 

•     Lesák skladištní se dokáže prokousat obalem potravin

•     Larva má na hřbetě prvních tří článků dvě hnědé skvrny

•     Je silně invazivní

•     Může mít až 7 generací za rok

•     Samice naklade až 350 vajíček za rok

 

Lesák skladištní má hnědočervenou až tmavě hnědou barvu. Dorůstá délky od 2,5 do 3 milimetrů. Pohlavní dospělosti dosahuje za 80 dní, při teplotách na 35°C dosáhne pohlavní dospělosti dokonce za 21dní. Dospělec se dožívá 1 roku. Samice naklade až 350 vajíček buďto do přírody nebo rovnou na potravinu.

 

Způsob života: Lesák dokáže proniknout i velice malými skulinkami. Dokáže se prokousat skrz obal z igelitu či papíru. V napadené potravině se velice rychle šíří a vyvíjí. Za jeden rok dokáže mít od 2 do 8 generací. Pod teplotu 18°C se vývoj lesáka téměř zastavuje. Je velice odolný proti nízkým i vysokým teplotám. Při teplotách -14°C až 52°C přežije i několik hodin.

 

Potrava: Lesák se živí především obilím, moukou a moučnými výrobky, ale nepohrdne ani sušeným ovocem, sušenkami, oříšky, luštěninami či čokoládou. Nalézt ho můžete také v tabáku, v sušených bylinách, ve vysušeném masu či koření.

 

Prevence: Vzhledem k lesákově schopnosti se prokousat obalovými materiály a prolézt i tou nejmenší skulinkou je prevence velice obtížná. V domácím prostředí pomůže uchovávat potraviny v uzavíratelných nádobách ze skla nebo porcelánu. Udržovat čistotu ve skladových prostorách a občas je vyčistit horkou vodou nebo parním čističem. Potraviny ve velkých skladech by se měly uchovávat v těsně uzavíratelných kontejnerech. V rozsáhlých skladových prostorech je dobré nechat občas působit teploty pod -20°C po dobu 7 dnů, nebo sklad ošetřit teplotou nad 60°C podobu 1 hodiny.

 

Likvidace: Důležité je najít veškeré napadené potraviny a zničit je. Skladovaný prostor po té ošetříme teplotou pod -20°C podobu 7 dnů, nebo teplotou 60°C podobu jedné hodiny. Pokud došlo k nadměrnému zamoření můžeme prázdné prostory chemicky ošetřit reziduálním přípravkem nebo využijeme služeb deratizační společnosti.

Volejte zdarma, nebo pište

800 130 303

Copyright © 2013 AHELP Group, s.r.o.

Developed by New Web Art, 2013

OK K provozování webu deraplus.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním našeho webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme.